2014. január 18., szombat

Rőt koraidenevér (Nyctalus noctula)

A rőt koraidenevér leggyakoribb denevérfajunk. A projekt keretében folytatott akusztikai adatgyűjtések során sokszor találjuk meg hangjait a felvételeinken (a nyílt légtérben repülő példányok echolokációs hangjait könnyű azonosítani, azonban a tereptárgyakhoz közeli tájékozódás során jelentősen megváltozik a hang karaktere és a kutatók számára problémás lehet az identifikáció).
A rőt koraidenevér elsősorban nyílt légtérben, sokszor nagy magasságban vadászik nagyobb méretű rovarokra. Alkonyat környékén az egyik legkorábban kirepülő denevér -neve is erre utal-,  sőt vonulási időszakban (ősszel és tavasszal) gyakran lehet látni példányait napközben is, amikor kisebb-nagyobb csapatokban vonulnak.
Az utóbbi évtizedekben ez az eredetileg odúlakó faj jelent meg nagyobb egyedszámban panelépületek hézagaiban. Sajnos időnként a búvóhelykeresés közben csapdába esnek példányai, és nem tudják elhagyni  rejtekhelyüket, mint ahogy ez történt a videón látható egyedekkel is. A teljesen lefogyott és dehidratált állatok kondíciójuk felerősítése után elengedésre kerülnek.
video

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése